Att välja rätt mässmatta & eventmatta

Mattor för mässor och event

Det är lätt att tro att det sista som besökaren lägger märke till är golvet i en mässmonter, men detta stämmer faktiskt inte. Tvärtom är det många gånger golvet som kan höja monterns utseende och även matchas med företagets egna färger. Att välja rätt mässgolv är inte alltid lätt och valet är beroende av både budget och enkelheten att lägga det. Nedan går vi igenom några av de vanligaste mässgolven samt deras fördelar och nackdelar.

Nålfiltsmatta

En nålfiltsmatta är ett av de allra vanligaste alternativen för mässgolv. Den är enkel att montera, tålig och billig. När det gäller mässor finns det speciellt utformade nålfiltsmattor som är något tunnare och gjorda specifikt för ändamålet. Bland annat är en sådan eventmatta flamskyddsbehandlad som säkerhetsåtgärd. Den är också enkel att montera och kan fås i många färger. Förutom att den är mjuk och garanterat halkfri är den också ljudabsorberande, vilket gör den populär även för andra ändamål än mässor och montrar.

Vad är skillnaden på nålfiltsmatta och textilplatta?

Nålfiltsmattor kan köpas som plattor och som stor matta, då oftast levererad på rulle. Textilplattornas storlek varierar, men vanligast är 50×50 cm. Den mest uppenbara skillnaden mellan plattor och hela mattor är monteringen. Nålfiltsplattorna är mycket enklare att hantera, leverera och att lägga. Dessutom kan en platta ersättas om en olycka skulle vara framme och du slipper därmed rycka upp hela mattan. Oavsett om du köper nålfiltsmatta eller plattor är kvaliteten bra, men de är gjorda för kortvariga ändamål. Vill du därför återanvända mässgolvet bör du satsa på textilplattor av nålfilt.

Slät eller ribbad nålfilt

Nålfiltsmattor finns med ribbad och slät yta. Det är ofta i grunden samma matta, men som värmebehandlats för att få en randig eller ribbad ovansida. I Skandinavien är det ofta den släta mattan som används men i till exempel Tyskland är den ribbade mer vanlig på mässa. På scen kan däremot det vara en stor nackdel att ha en matta med ojämn yta, som den ribbade är. Den kommer upplevas olika i färg beroende på hur den belyses och var åskådaren finns.

Textilplattor

Textilplattor har samma fördelar som plattorna av nålfilt, men är generellt sett gjorda av tåligare material. De är ett vanligt inslag i kontorsmiljöer, då de ger en varm och mjuk känsla samtidigt som de är ljuddämpande och lätta att rengöra. Normalt krävs endast dammsugning och fläckar tas bort med trasa. Om en platta har fått en bestående skada kan denna enkelt ersättas med en ny. Textilplattor är något dyrare än nålfiltsplattor, men håller desto längre. De är också flamskyddsbehandlade, finns i många nyanser samt kan återanvändas på flera mässor. På kontor och andra offentliga lokaler som padelhallar och idrottsanläggningar är det inte ovanligt att man ser ribbade textila plattor. Vill du att de ska hålla till många mässor, event och många år i en padelhall så kontrollera att de har en hög slitstyrka. Slitstyrkan är graderad där 34 är högsta värdet. Vi rekommenderar att du köper textilplattor med en slitstyrka med minst 32 för lång hållbarhet.

Mässgolv på rulle

De mässgolv som köps på rulle är oftast gjorda av nålfilt och tillverkade för att användas en kortare tid. Här har du möjlighet att ange storlek på din monter eller mässhall och nålfiltsmattan skärs till utifrån dina specifika mått. De levereras därefter på rulle, där du enkelt monterar den genom att rulla ut den och fästa med mattejp. Även här finns olika material och varianter att välja mellan. Ett mer slittåligt material som lämpar sig för mässhallar finns, men kostar då aningen mer.

Viktigt att tänka på gällande mässgolv

När du handlar mässgolv är det två saker du bör tänka på. Bland annat är det lag på att textilgolv för event skall vara behandlade med flamskyddsmedel för att förhindra spridning vid eldsvåda. Var noggrann med att den nålfiltsplatta eller textilmatta du köper/hyr har en sådan säkerhetsklassning (Bfl -S1). Det är också värt att tänka på dem som skall arbeta i montern under dagen. Är det många timmar kan en lite tjockare nålfiltsmatta eller textilmatta vara att föredra då detta kan avhjälpa smärta i rygg och axlar.

Mixa och matcha

Ett mässgolv behöver inte endast vara en nödvändig inredningsdetalj utan kan även tjäna som ett uttryckssätt för verksamheten. Förutom att kombinera företagets färger i golvet kan textilplattor läggas i olika nyanser för att skapa djup. Dessutom fångar det förbipasserandes uppmärksamhet. Plattor likväl som nålfiltsmattor finns i många olika nyanser och det finns så gott som ingen begränsning för vad du kan välja. Se det som ett ypperligt tillfälle att mixa och matcha så att ditt montergolv står ut ifrån mängden.

Köpa eller hyra mässmattor

När det kommer till mässgolv går det lika bra att hyra som att köpa. I första hand är det användningen som avgör. Är du i behov av mässgolv med jämna mellanrum kan det vara en god idé att investera i en mer slittålig variant som kan återanvändas. Detta är dessutom ett val som gynnar miljön och som kan bli mer ekonomiskt fördelaktigt för er. Se till att du har möjlighet att lagra golvmattan och har en smidig lösning för hur du transporterar det till och från dina mässor/event. För den som inte deltar på mässor varje månad kan det vara en god idé att hyra en mässmatta när det väl är dags. Då ingår ofta transport och er monter får ett snyggt golv för stunden. Rent ekonomiskt behöver det inte heller bli så dyrt. Nackdelen med att köpa ett mässgolv är framförallt att du inte kan ändra dig vad gäller dess utförande. Dessutom kan det bli en dyr historia om golvet inte används så ofta. Av den anledningen avgörs frågan om att köpa eller hyra av ert behov.

Eventmatta i plast

En plastmatta i en monter kan vara otroligt effektfull. Till skillnad från nålfiltsmattor och textilplattor kan mattor i plast vara högblanka och glittriga. En högblank matta kan ge ett exklusivt och modernt intryck medan glittriga mattor ger ett festligt intryck. Att kunna variera utseendet från olika mässor eller år ger nytt och fräscht uttryck!