Skyddsgolv till idrottshallar

Mattor för mässor och event

Nu för tiden när en idrottshall eller arena ska byggas så konstrueras den för att kunna användas till olika typer av aktiviteter förutom idrott. Allt för att få en bättre nyttjandegrad av byggnaden. För detta ska kunna ske krävs det exempelvis olika typer av skyddsgolv för att täcka golvet i hallen eller arenan så att det inte skadas.

De olika typerna av skyddsgolv ska vara flexibla och mobila täcksystem eller täckgolv som på ett enkelt och smidigt sätt kan förvandla en ishockeyrink eller liknande till ett eventgolv för en konsert, mässa eller annat arrangemang.

Olika typer av golv

Beroende på vilket typ av underlag som arenan har används olika typer av golv. Det finns nämligen golv för alla sorters underlag så som konstgräs, is, sportgolv eller liknande.

Du som arrangör för ett event kan välja allt från skyddsplattor av varierande material till ett golv du kan rulla ut. Allt hänger egentligen på vilken typ av evenemang du ska anordna och vilket typ av slitage skyddsgolvet ska klara av. Du får utgå från det underlag som arenan har för att sedan avgöra vilket täckgolv som passar bäst för arrangemanget. Dessutom hur mycket tid du har för att lägga och ta bort det skyddande golvet, samt vilken budget du har. Det finns täckgolv för kort tid och för att återanvända många gånger.

Textilplattor – Nålfiltsplattor

En nålfiltplatta som du lägger ut för att skydda golv består av plattor (1×2 m, 1×1 m eller 50×50 cm) som passar perfekt för sportgolv och arenagolv som är ömtåliga. Nålfilt är lämplig yta för mässor där mycket folk är i rörelse och ger ett snyggt golv, som samtidigt inte väger så mycket att hantera. Nålfiltsplatta XL är en klassiker som skyddsplatta för idrottshallar och idrottsgolv.

Nålfilt är inte bara av bra kvalitet utan du kan få det i olika färger. Ett nålfiltsgolv är mycket behaglig att gå på och halkrisken är i princip noll. Dessutom påverkar nålfilten att ljudnivån blir lägre inne i hallen.

Plastgolv

Det finns också olika typer av plastgolv som det går att lägga på hallgolvet. Du kan få plastgolv som går att rulla ut eller läggas som större plattor. Allt hänger på vad du ska täcka för golv och hur stor yta du vill ha ett skyddsgolv på. Dessutom kan du också lägga nålfiltsplattor om du vill få variation i olika färger.

Ska plastgolvet användas enbart för att skydda golvet eller är det ett event där besökarna ska dansa? Då finns det dansmattor i olika färger som du kan lägga ut på en bit av arenagolvet. Ett plastgolv på rulle väger mycket, men är snabbt att lägga och det finns plastgolv för alla tillfällen!

Andra typer av golv eller täckmaterial

Skulle det vara så att ett arrangemang kräver att du ska kunna lägga ut konstgräs finns det sådana mattor. Det finns till och med en typ av konstgräs som liknar snö som du kan få i metervara. Perfekt om du vill få in lite grönska i mässhallen eller skapa julstämning inför ett event.

Ibland kanske du inte vill ha nålfiltsplattor eller plastgolv för att skydda ytan under, då kan du använda dig av trätrall i olika utformningar. Trägolv är stadigt och det är ett hållbart material, men är tyngre att hantera än andra skyddsgolv.

Vilka hjälpmedel behövs för att lägga golv?

För att det ska bli så lätt som möjligt att både lägga eller ta bort skyddsgolvet gäller det att bra utrustning för att underlätta arbetet oavsett om du gör arbetet själv eller låter en firma göra det. Det ska vara så enkelt som möjligt att lägga och ta bort för att både spara tid och pengar.

Det finns speciella vagnar för att placera nålfilts- och plastplattorna på. Ska du rulla ut plastgolvet finns det även en speciell hållare för det som rullar ut och in mattan utan att det blir besvärligt. Därefter kan du behöva vissa verktyg, tejp och liknande för att sätta ihop plattorna, hålla dem på plats och undvika skarvar.

Nålfiltsplattor kontra plastmattor

Det vanligaste skyddsgolven är antingen nålfiltsplattor eller plastmattor. Självklart finns det både fördelar och nackdelar med dessa. Vill du få in lite färg i lokalen är nålfiltplattor att föredra. Däremot om du vill att det ska gå fort att lägga golvet är plastmattor på rulle ett bättre val. Oavsett vilket skyddsgolv du använder så kan du återanvända det flera gånger om till ett flertal event, och det är stabila produkter.