Nålfiltsmatta

Mattor för mässor och event

Nålfiltsmatta är den absolut mest använda mattan inom eventindustrin. Det är en kostnadseffektiv lösning och enkel att arbeta med. Främst är det rullvara men även textilplattor används.

En nålfiltsmatta på rulle läggs med fördel med dubbelhäftande tejp, vilket gör att det tar kort tid att lägga och ta upp. Tänk på att använda tejp som är avsedd för event, dvs där klistret inte fastnar allt för mycket på golvet. Att skrapa klister från golv är inte bara tråkigt, det tar väldigt lång tid! Starkt klister fungerar bra på sten och betong medan tejp med lätt klister är bättre på ömtåliga ytor. Testa alltid tejpen innan på något oömt ställe så ser du om det går bra eller ej.

Vill kunden ha en nålfiltsmatta som matchar deras logga så brukar det inte vara något problem eftersom eventmattor ofta finns i stort antal färger.

Fördel med nålfiltsmatta

Låg vikt gör nålfiltsmatta på rulle enkel och billig att transportera. Transportskador är ganska få, eventuella småskador går enkelt att trolla bort. Ojämnheter syns inte alls på samma sätt som med en blank matta. Den matta ytan gör att de inte syns speciellt väl. Den låga kostnaden per kvadratmeter är ju alltid trevlig. Kunden blir ofta förvånad att just golvet är så pass billig när de jämför med andra delar av mässan eller eventet. Låg vikt är också en viktig parameter för miljön. Mindre material i själva nålfiltsmattan och mindre vikt att transportera.

Stort utbud av färger. Ofta har leverantörer över 40 färger på lager. Det finns även roliga och spännande färger som rosa, orange och turkos. Svåra färger att få tag i annars. Ljudnivån blir trevligare eftersom nålfiltsmattan absorberar ljud och gör att montern eller eventet får en mjukare och trevligare ljudmiljö. Även stegljud tas effektivt bort i den mjuka ytan. Det som ofta glöms bort under en mässa är ergonomin. En mjuk matta håller benen och ryggen piggare och personalen i montern eller besökaren på eventet blir gladare och känner sig piggare.

Det kan vara skillnaden mellan ett säljavslut eller en tappad kund. En Eventmatta, dvs en nålfiltsmattan utan baksida går bra att lägga under en kortare tid även om betongplattan är något fuktig eftersom fukten enkelt kan transporteras genom mattan.

Det finns även riktigt bra och slitstarka nålfiltsmattor utan baksida som släpper igenom fukt. De läggs med fördel i en källare på en betongplatta som kanske inte hunnit bli fuktfri vid ett bygge. Många av dessa textila mattor används i kontor eller i idrottsarenor som tex padelhallar.

Nålfiltsmatta i hemmet

Nålfiltsmatta används ofta i hemmiljö, till exempel i källare, trappor och hallar. Det är en slitstark matta som klarar belastning både hemma och på kontoret i många år och är ofta ganska okänslig för smuts. Ofta är nålfilts golvet melerat och då syns smuts helt enkelt inte lika lätt. Fukt, till exempel om det kommer in snö eller regn från skor är det inga problem för nålfiltsmattan då själva fibern inte drar åt sig fukt utan den kommer att torka upp relativt snabbt. Rengöring är enkelt, bara att köra över med dammsugaren och suga upp den lösa smutsen. Är de mer smutsad kan du köra våtdammsugare eller ringa en expert som våt-tvättar mattan. Men detta är mycket sällan som det behövs, ofta kan du använda textilgolvet år in och år ut utan några som helst problem.

Nålfiltsmatta på kontor

Att lägga in nålfiltsmatta på ett kontor är ett bra och kostnadseffektivt sätt att fixa till golvet. En textil matta skapar en mjuk och härlig känsla att gå på och klarar många år av hårs nötning. En viktig detalj är flamskydd när det gäller kontor, idrottsarenor och padelhallar. Det gäller att ha rätt brandskydd och samtidigt ha rätt klass på nötningen. Det som sliter mest på golv är ofta de små hjulen på kontorsstolarna och du skyddar nålfiltsmattorna bäst genom att ha ett golvskydd i plast precis där stolar rullar fram och tillbaka även om mattan i sig har testats för just kontorshjul. Du förlänger livslängden på golvet om du använder skyddet under stolen. En nålfiltsmatta skapar även bättre akustik då den absorberar ljud. Du kan komplettera med ljudabsorberande textiler för ännu bättre ljudbild på kontoret.

Nålfiltsmatta i idrottsarenor och padelhallar

En nålfiltsmatta är ett bra och kostnadseffektivt sätt att lägga stora ytor i offentliga lokaler som idrottsanläggningar som tennis- och padelhallar. En stor fördel med att lägga en textil matta istället för en plastmatta är att halkrisken inte finns på en matta av nålfilt eller en textil platta. Vatten och svett kommer ofta på golv i arenor för padel och andra sporter. Har du lackad betong, klinker eller plastmatta är risken stor att det kan ske halkolyckor vilket inte kommer ske med en nålfiltsmatta eller textil matta. Nålfiltsmatta på bilden har legat i padelhallen ca 4 år när bilden togs, som du ser är den i samma skick som när den installerades.

Nålfiltsmatta padelhall
Nålfiltsmatta padelhall

En annan fördel är såklart ljudabsorberingen som är en viktig del i sporthallar. Du vill inte ta bort alla reflexer men du vill ha bort störande ljud så dina besökare tycker det är en skön miljö och vill komma tillbaka till din padelhall eller arena. Det är skönt att gå på en textil matta. Den är mjuk och behaglig och skapar ett trevligt intryck. Inga direkta stegljud utan besökarna förflyttar sig tyst och fint i gångar och runt spelplanen.

Ljudabsorberande nålfiltsmatta

I stor sett alla nålfiltsmattor absorberar ljud. Men det är lite olika hur mycket ljud som absorberas och det beror bland annat på tjocklek, mängd material i nålfiltsmattan och uppbyggnaden av golvet. En kraftig och tjock matta absorberar mer ljud än en tunn och lätt nålfiltsmatta. Det kan också vara så att viss nålfilt är uppbyggd av olika lager där den översta delen är mindre material och de absorberar normalt lite mindre än om de har samma kraftiga material rakt igenom. Stegljud dämpas också effektivt vilket gör att ljudnivån in lokalen minskar.