Att tänka på vid mattläggning/golvläggning i monter

Mattor för mässor och event

Att lägga mattor och golv är inte nödvändigtvis helt enkelt. Men du behöver inte vara mattläggare för att klara av det. Vet du bara vad du ska göra och hur du ska göra det så är det lätt. Du kan enkelt lägga stora ytor själv med rätt verktyg och rätt material. Dessa golv tål till och med att köra bilar och husbilar på, det enda som du bör vara försiktig med är när du svänger. Det kan rubba golvet om du vrider om hjulen för snabbt. Men för att hjälpa dig lite på traven har vi skrivit ner några rader som kan vara matnyttiga vid golv- och mattläggning.

Regler på mässor

När du lägger golv eller mattor på mässor finns det en del regler att tänka på. I alla offentliga lokaler ska det finnas ett säkerhetssystem som du måste följa. Det finns även åldersgräns på 16 år för de personer som får närvara när en mässa och allt vad det innebär ska monteras. Du får inte heller förtära alkohol under tiden. Men en mycket enkel regel när det gäller mattor är att de ska läggas så att ingen kan skadas och att de ska vara i material som är säkra. Du bör också undvika att du skadar golvet under den eller de tillfälliga mattorna du lägger ut. Se där för till att enbart använda en godkänd tejp, vilket är en särskild vävtejp.

Fördelar och nackdelar med olika mässgolv

Det finns en mängd olika mässgolv att välja för olika event. Det kan vara gångmattor, plastgolv, plattor, nålfibermattor bland mycket annat. Alla har sina fördelar och nackdelar, det handlar helt enkelt om när var och hur mattan ska användas. Vad är det för produkter som ska visas, hur ser montern ut, hur stor är den och vad är det för typ av mässa. För kortare mässor kan det vara bra att använda billigare golv, särskilt om du inte har tänkt att använda det igen. Är det en mässturné kan det vara smart att lägga lite mer pengar på kvalitet för att kunna återanvända golvet och för att det oftast blir tåligare.

En plastmatta är enklare att göra ren och kan vara bra om du har produkter med vätska, mat eller annat som kan smutsa ner. En vävmatta eller en nålfiltsmatta har fördelen att den dämpar ljudnivån något. Mässlokaler är ofta stora och det är högt till tak så det kan bli ganska bullrigt. Har du en dämpande matta och kanske ett mässtält eller baldakin sänks ljudnivån i din monter. Dessutom minskar halkrisken. Om du ska lägga plattor eller ha matta på rulle beror på hur stor din monter är. En matt på rulle går snabbt att lägga ut och är snabb att rulla ihop.

Använd tejp med rätt klister

När du ska lägga mattor finns det en sak som är A och O och det är att använda tejp med rätt klister. Det finns två sorter, en tejp med lättare klister och en tejp som har ett starkare fäste men med ett klister (adhesiv) som du kan ta bort. Att det går att ta bort är viktigt för om du inte tar bort all tejp kan du bli debiterad för tejpborttagning.

Många tror att det är svårt att lägga plattor i montern men det är enkelt gjort med tejp som håller plattorna på plats. Det går dessutom snabbt att ta bort när det är dags att montera ner montern. Använder du istället en mässmatta ska du tänka på att den måste ha tejp runt om så att besökare inte kan snubbla på en uppstickande del av mattan. Tänk på att du inte ska lägga golvet utanför montern.

Har du rätt tejp är allt du behöver för att kunna lägga plattor och mattor rätt verktyg, och det är inga avancerade verktyg vi talar om. Här räcker det med en kniv, en linjal och kanske något att pressa med och där räcker det gott med till exempel den papprulle som mattan är upprullad på. De brukar vara av kraftig papp.