Textila plattor är en vanlig golvbeläggning i offentliga lokaler som kontor, idrottsanläggningar och butiker men de kan även läggas i hemmiljö som i källare eller lekrum. Ska nålfiltsplattan ligga i lokaler där det rör sig folk ska det vara flamskyddade golvplattor men även i hemmiljö kan flasmkydd kännas tryggt. Vi har samlat lite information till dig för att du enkelt ska kunna göra ditt val av golvmaterial nedan.
Användningsområden av textila plattor
Det finns många olika användningsområden av textila plattor. Det är mycket vanligt att lägga in nålfiltsplattor i offentliga lokaler som kontor, korridorer, padelhallar, idrottsanläggningar och butiker. Men idag används mer och mer dessa golvplattor i hemmiljö och det är ett snabbt och enkelt sätt att få ett snyggt golv. Det kräver inte så hög kunskap i läggningen och slutresultatet blir mycket bra.
Textilplattor till kontor
Att använda textilplattor till kontor är både klimatsmart och ekonomiskt bra. Du får en lång livslängd på produkten eftersom det i stort sett bara finns golvplattor av nålfilt i hög kvalité. Textila plattor kommer på så sätt att kunna ligga på golvet under mycket lång tid vilket är bra ekonomiskt och miljömässigt.
Skulle du får smuts på nålfiltsplattan så kan du enkelt dra upp just de eller den textilplattan som blivit förstörda och ersätta med en reservplatta. Är du smart så köper du ett gäng extra och har liggande just för den här typen av händelser. Det kostar inte många kronor och det brukar finnas ett förråd som de kan ligga i.
För att installera textilplattor på ett kontor krävs att de är flamskyddade. Det är normalt C-fl,s1 eller B-fl,s1 som gäller. Här är det bra att tala med räddningstjänst som slutbesiktningar byggnaders brandsäkerhet.
Snabbt att lägga
Att lägga textila plattor är en snabb process. Plattorna som normalt är 50 x 50 cm läggs ut kant i kant, om du vill kan du lägga en 5×5 cm stor dubbelhäftande tejp i hörnen för att hålla ihop dem men normalt håller tyngden av själva fyrkanten och det som står på den fast plattan av nålfilt. Det är dock lämpligt att tejpa lite runt om och vid dörrar eftersom det är högst belastning just där. Lägg hela plattor vid entreer och ingångar till rummet, det blir snyggast så. Om mattan har en riktning läggs nålfiltsmattan normalt så du tittar in i luggen, det vill säga att du har luggen mot diog när du står i dörröppningen.
Textila plattor med flamskydd
Flamskydd på textila plattor skiljer sig mycket och det är viktigt om du har krav från räddningstjänst att du har rätt klass på flamskyddscertifikatet. Eftersom räddningstjänst har regionala regler är det viktigt att du kollar med dem innan du köper matta. Ska du lägga in matta är det normalt C-fl, d0 eller B-fl, d0 i flamskyddsklass som mattan ska hålla om myndigheter inte har andra krav. Det gäller även i utrymningsvägar.
Vi rekommenderar inte att lägga nålfiltsmatta eller textila plattor framför kaminer eller eldstäder, oavsett om de är flamskyddade eller ej. Får de gnistor eller glöder på sig så kommer de att smälta mattan och skapa skador som inte är möjliga att skada. Flamskyddscertifikatet betyder egentligen att mattan brinner långsamt och avger kontrollerade mängder röd och inte smälter för fort. Det betyder inte att det inte brinner.
Lokalägaren kan även ha regler angående flamskydd på matta. Stäm av med hyresvärden innan du installerar eller köper matta så allt blir rätt från början.
Vid skada eller smuts
Textila plattor är ofta enkla att dammsuga och hålla rent. Lös smuts är med andra ord enkelt att ta hand om med vanlig städning. Skulle det ha kommit mer inarbetat smuts i mattan kan du prova att använda rengöringsmedel för textila mattor. Använd det enligt instruktionen för just det rengöringsmedlet och försök försiktigt få bort smutsen. Det finns tvättar för plattor, men de är ovanliga för företag och privatpersoner utanför eventbranschen. Men kolla med någon som lägger matta på mässor så kanske de har möjlighet att hjälpa dig om det skulle behövas.
Textila plattor är enkla att byta ut om det sker en olycka eller om det sker en skada på en platta av nålfilt. Du lyfter helt enkelt upp en platta och lägger in en ny. Det är därför du alltid ska beställa några extra kvadratmeter att ha till hands vid skador eller om någon spillt vin eller annat på mattan. Men ibland går det att tvätta eller dammsuga
Olika stora plattor
Det finns textila plattor i många olika storlekar. Det vanligaste är 50 x 50 cm men idag finns det en uppsjö olika former och storlekar. Till mässor och event används ofta plattor som är 100 x 100 cm för att kunna lägga stora ytor snabbt. På kontor är det vanliga 50×50 cm, mycket beroende på att de blir billigare på grund av mindre frakt och stor volym på produktionen av nålfiltsplattorna. Idag finns även mer eller mindre oregelbundna plattor som kan skapa ett myllrande och spännande mönster. Det finns även rektangulära former på golvet vilket kan skapa häftiga effekter.
Olika utseende – Klippt, öglad, liggande
Ovansidan på de textila plattorna kan ha olika utseende och form. Den kan vara ren nålfiltsmatta som har en belagd baksida i form av en platta eller så är det en öglad vara som ger ett lite mjukare intryck. Det kan också vara liggande strån som ligger platt ned längs den hårdare baksidan.