Golv och mattor till padelhallar

Mattor för mässor och event

Nålfiltsmattor och textilplattor till padelhallar kan vara svåra att hitta, därför har vi gjort en djupdykning i detta och levererar information till dig. Att bygga en padelarena är en stor och kostsam investering och det är viktigt att alla bitar faller på plats. Att du ska använda scenmolton av rätt kvalité på väggarna för att absorbera ljud är idag en självklarhet för att få bra akustik och det skapar också en härlig och mjuk atmosfär.

Olika typer av matta

Klinker, betong, plast och andra hårda material går ju såklart bra att använda runt banorna i padelhallar. Problemet är att det ligger sand på banorna och spelarna drar med sig sand ut i gångarna. Hårda golv medför att det ser smutsigt och ostädat ut nästan direkt efter du har dammsugit och sanden sliter dessutom på golvet och eventuella lacker som det behandlats med. Vi rekommenderar någon typ av nålfiltsmatta för att skapa en lång och problemfri användning.

Nålfiltsmatta padelhall
Nålfiltsmatta i padelhall

Nålfiltsmatta till padelhallar

Det finns lite olika nålfiltsmattor som kan vara lämplig att använda. Dels ska de vara slitstarka, de ska ha ett flamskydd och de ska se snygga ut och gärna vara melerade för att undvika att allt för mycket smuts syns på golvet. När det gäller slitstyrka finns det olika klassningar för offentlig lokal (börjar på 3) och hemmiljö (börjar på 2). Vi rekommenderar att man minst har en klass på 31 men vissa lägger in vanlig nålfiltsmatta event som är en oklassad matta för korttidsinläggningar som mässor och event. Denna mässmatta klarar ändå ganska väl av sliaget även om den är tunn men den tappar snabbt färg och är svår att rengöra om du jämför med nålfiltsmattor som har en uppmätt slitstyrka.

Nålfiltsmatta padelhall
Nålfiltsmatta padelhall

Nålfiltsmatta Lindau introducerade Eventgross till padelhallar och är en av de mest sålda mattorna till padelarenor i Sverige. Det är en bra matta som ligger i slitstyrka 33. Trots att den är tunn är det en bra matta. Denna matta är melerad för enkelt och billigt underhåll.

Nålfiltsmatta Merlin – Vill du lägga din på en högre kvalitetsnivå än nålfiltsmatta Lindau så är det Merlin du ska titta på. Samma struktur och utseende som Lindau men mer material och substans i mattan. Slitstyrkan har mätts till 33.

Nålfiltsmatta
Nålfiltsmatta Lindau

Flamskyddade

Eftersom padelhallar är offentliga lokaler där folk kan komma och gå så måste mattorna och annan inredning vara flamskyddade. Detsamma gäller möbler och ljudabsorberande tyger. Cfl-s1 eller högre är flamskyddet som ska uppfyllas om det inte är speciella regler som gäller. Räddningstjänst kan ha åsikter om vad som gäller i ditt område, så ta ett möte med dem innan du köper in möbler, golv eller tyger. Om du hyr en lokal kan även hyresvärden ha egna regler som måste följas gällande brand.

Textilplattor till padelhall

Textilplattor är en annan bra lösning för padelhallar och många installerar textilplatta Rips eller Flat. De är tåliga nålfiltsplattor som klarar många år av slitage och om en platta blir skadad är de enkla att byta ut och ersätta med en ny. På så sätt ät textilplattor smidiga att ha i lokalen men lite dyrare att köpa in. Läggningen är dock mycket enkel så ofta kan den ta ut den extra priset textilplattan kostar. Flat och Rips är flamskyddade och melerade så smuten inte syns lika väl. Du ska såklart dammsuga din padelhall men det är viktigt att den ska se fräsch och snygg ut även någon timme efter städning skett.

Textilplatta textil platta nålfiltsmatta nålfiltsplatta golvruta
Textilplatta är vanligt i padelhallar

Akustik i padelhallen

Nålfiltsmattor och textilplattor på verkar i allra högsta grad akustiken i en padelhall. Stegljud som skapas av besökare som kommer och går innan och efter sitt padel-pass kommer att högst markant reduceras om du har en mjuk yta som ett textilt golv har. Skapas mindre ljud i padelarenan så kommer ljudnivån och trivseln i lokalen att öka. Dina kunder kommer att vilja stanna länge och komma tillbaka till din arena. Även om textila plattor och mattor av nålfilt är tunna så absorberar de visst ljud. golven kommer inte att absorbera bastoner men högra frekvenser till exempel vassa ljud som är jobbiga kommer att reduceras.

Ljudabsorberande nålfiltsmatta

Faktum är att även om nålfiltsmattor är ganska tunna golv så händer det mycket när de läggs in i en lokal som en padelhall. Vi har varit med om att ägare till padelarenor blivit mycket förvånade när de hör skillnaden innan och efter mattan är lagd i lokalen.