Att köpa rätt nålfiltsmatta

Mattor för mässor och event

Finns det något att tänka på när du köper in nålfiltsmattor till ditt event eller teater? Vi går igenom några saker som kan vara bra att tänka på oavsett om du ska inhandla en mässmatta, eventmatta eller en matta för kontoret.

Miljö

Kan du tänka på miljön och kanske få ditt event eller företag att lyfta med att det faktiskt finns en miljötanke bakom. Eventindustrin är kanske inte känd för att vara bra på miljötänk, men vi är övertygade om att det är framtiden och att miljö kommer vara ett krav från dina kunder framöver.

Avger eventmattan formaldehyd?

Formaldehyd ska du främst undvika på grund av risken för kontaktallergi. Många nålfiltsmattor, inte bara för event läggs för hand därför ska du absolut se till att minimera din kontakt med detta ämne. Våra nålfiltsmattor Event och Vel-Expo visade vid analys att mängden formaldehyd ligger under detektionsgränsen, dvs det gick inte att uppmäta någon formaldehyd i mattan.

Är nålfilten tillverkad i europa?

Om inte ska du nog fundera om du ens sjölv vill lägga mattan men tanke på vilka färgämnen och flamskyddsmedel det kan finnas i den. Dessutom är det vanligt att flamskyddscertifikat från Asien förfalskade, vilket sätter dig i svår situation om något skulle hända. Vi avråder för användning av eventmattor som är tillverkade i asien.

Eventgross fortsätter sin strävan att ta fram produkter till eventindustrin som är så miljöanpassade som det är möjligt med avseende av pris. Vi pratar inte bara utan vi sätter press på våra tillverkare tack vara våra stora volymer vi köper in varje år. Vi har jobbat med miljö, flamskydd och kemi sedan mitten av 90-talet så vi kan våra saker.

Nålfiltsmatta med flamskydd

Flamskydd på nålfiltsmattor offentlig lokal är ett måste. Det gäller både textiler till väggar, nålfiltsmatta och textilplattor till golv. För att du helt 100% ska veta att det är korrekt flamskydd måste du diskutera detta med lokalägaren eller räddningstjänst. Brandmyndigheten är de som ytters bestämmer vilka krav som gäller för just den lokalen. För att generalisera så fungerar C-fl,s1 och B-fl,s1 att lägga in i alla lokaler. Det ger ett stabilt flamskydd och räddar liv om olycka skulle vara framme. Dessutom vet du att om det skulle börja brinna har du rätt dokument att visa utredare av brandorsaken.

Nålfiltsmatta utomhus

Att lägga nålfiltsmatta utomhus är lite speciellt. Det är väldigt få mattor som är avsedda att läggas utomhus men de flesta mattor gåpr såklart att ha ute ett kostare event. Men det finns några viktiga saker att tänka på.

  1. Bra tejp

Det är viktigt att u har en bra tejp som dels fäster på asfalt eller det underlag som finns utomhus.

  • Regn vid mattläggningen

Är det blött vid läggningen? Då kommer tejpen med största sannolikhet inte att färst mot underlaget. Hyr en gasolbrännare och torka marken innan ni monterar tejpen så fungerar det bra.

  • Regn under tiden mattan är ute

Här är det viktigt att du testat tejpen du ska använda innan så den verkligen fungerar om det skulle regna.

  • Minusgrader

Det kan vara lite knepigt, men ha en varm tejp och värm underlaget med en gasolbrännare. Här gäller såklart också att du testat detta innan.

Korttidsmatta till event och mässa

En korttidsmatta är en matta som används under en kort tid till exempel ett event en teaterproduktion eller en mässa. Normalt kallas dessa mattor nålfiltsmattor, mässmattor eller montermattor. Ibland används även eventmatta. Men det samma sak. Det finns lite olika varianter av dessa textil mattor. De vanligaste är slät, ribbad och velour.

Slät nålfiltsmatta

En slät eventmatta är ofta en tunn, ca 3 mm tjock matta. Ytan är helt slät, och enkel att belysa eftersom det inte skapas skuggor. Den kan finnas med baksida eller utan baksida. Baksida kan vara bra, men oftast är det bara en tyngre och dyrare produkt som gör arbetet dyrare och jobbigare. Vi rekommenderar en matta som ser ungefär lika ut på båda sidorna. Dessutom är den varianten bättre ut miljösynpunkt då det är dels mindre material, kräver mindre bränsle att förflytta och går enklare att återvinna, både materialmässigt och energimässigt.

Ribbad eventmatta

Ribbad matta är en matta som har ränder. Det är vanligt i Europa med i skandinaviska länderna är det framförallt slät som används (se ovan). Det är precis samma matta men den ribbade är nedtryckt under värme med jämna mellanrum så ränder bildas längs nålfiltsmattan.

Velour mässmatta

Velour är en kraftigare matta som borstas upp för att få ytterligare volym. För att ytan ska bli jämn och fin rakas den jämn på ytan. Vanlig tjocklek är 4-6 mm och är lyxigare än de vanliga mässmattorna. De har klart längre hållbarhet än de enklare modellerna eftersom det är mer material i dem. De är också skönare att stå på under en mässa eller ett event eftersom de är lite mjuka. En annat alternativ är att lägga ett tunt material som golvskum under mattan för att få ett mjukare och trevligare golv. Klar skillnad i ben och rygg efter en dag i montern. Glad monterpersonal ger fler kunder!

Nålfiltsmatta som plattor

Nålfiltsmattor kan beläggas med en hård baksida så kallad bitumen för att sedan skäras upp i plattor. Dessa kallas i dagligt tal textilplattor och finns i olika storlekar och kvaliteter. Ska en ligga stilla på ett kontor så är slitstyrkan på själva luggen det absolut viktigaste. Om plattan av nålfilt ska användas på mässa, event eller i en monter så är även baksidan viktig. Eftersom textilplattan då kommer tas upp och läggas om och om igen så krävs en stabil och hållbar baksida.